Århus i havernes tegn

AF FANNY MØLLER, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Århus har meget at byde på, især også Den Gamle By. Dette er en skøn måde at komme tilbage i tiden. Til dengang da meget var anderledes, også måden vi brugte og var i vores haver.

Du kan blandt andet se Modistens have, om selvstændig erhvervskvinde havde modehandlerske frøken Hedvig Wahlstrøm (1895–1983) ikke meget tid til havearbejde, og køkkenhaven er ganske lille. Haven fra Lemvig er genskabt i Den Gamle By ud fra frøken Wahlstrøms fotoalbum. I haven er der både træk fra den romantiske have og renæsasancehaven. Træk fra den romantiske havetype er de afrundede bede.

De mange omvisere i Den Gamle By er vidende. Foto: Den Gamle By

Borgmestergårdens have
Borgmesteren viste sin sociale status ved at anlægge en have, der blot var til pynt og ikke bidrog til husholdningen. Bag borgmestergården kan du se to typer haver fra hver sin tid. En renæssancehave (1647) og en romantisk have (1800-tallet). Havens helhedsbillede kan nydes fra bygningen.

Købmandsgårdens køkkenhave
Købmanden havde tjenestepiger og karle boende, og kosten – som var en del af lønnen – blev spædet gevaldigt op med afgrøderne fra den store køkkenhave. Køkkenhaven var så stor og frodig, at Købmandsgården næsten har været selvforsynende med grøntsager. De fleste husholdninger måtte ellers købe frugt og grønt på torvet. Her dyrkes blandt andet Aspargesært. Tetragonolobus purpureus . Dyrket siden 1673. Det er de små ejendommelige, vingede bælge, man koger og spiser. Men det var ikke køkkenhave det hele i købmandsgårdens prydhave kan du se havekulturen i et velstående borgerhjem i 1860’erne. Husholdningen havde så meget overskud, at halvdelen af jorden kunne bruges til at dyrke blomster og smukke planter.

Alt i Den Gamle By er meget gennemført, selv de »aviser« der er brugt til de små planter er »fra tiden«. Foto: Den Gamle By

Præsteenkens køkkenhave
Præsteenkens gård og have er et eksempel på den almindelige købstadshave. Et jordstykke bag ved huset med plads til frugtbuske, kålplanter, gulerødder, pastinak, majroe og et væld af andre grøntsager og urter. Denne have var et vigtigt tilskud til enkes fattige husholdningen. I denne have ses der en del planter der ikke mere er i bryg, men også andre der er blevet mere moderne igen som humlen.

Handelsgartneriet Bernstorff fra 1885
Handelsgartneriet er opbygget som et gartneri mod slutningen af 1800-tallet. Her driver gartnerne de planter frem, som typisk stod i vores forfædres vindueskarme, og som du kan se rundt om i husene i Den Gamle By. Her er en større samling af historiske planter og til tider er der så mange i overskud at der er nogen til salg i den lille fine butik fra maj til september.

Få et par fine gamle planter med hjem fra dit besøg i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.