Pres most af nedfaldsæblerne

AF KARNA MAJ, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Nedfaldne æbler er der masser af i haver med høje, gamle frugttræer. De rådner hurtigt, men kan gemmes ved en beskeden indsats.

Pres æblerne til æblemost

Æblemos kan nedfryses til senere brug, og man kan presse nedfaldsæbler til en sund forfriskende æblemost, hvis man har en saftcentrifuge. Man får den bedste smag, hvis man blander søde æbler med lidt mere syrlig æbler. Æblemost kan også nedfryses.

Hvis man har mange nedfaldsfrugter eller mulighed for at få lov til at samle op i nabohaver, kan det betale sig at indlevere æblerne på et mosteri og få most herfor. Det er dog ikke most af egne æbler, man får med hjem. Der findes stadig enkelte mosterier rundt om i landet – se nedenfor.

Et hjemmemosteri

Hvis man vil have most af egne æbler, kan man investere i et mosteri bestående af æblekværn/frugtmølle og kurvepresse. Et sådant mosteri kan, alt efter størrelse, klare 15–30 liter pr. time. I Den Økologiske Have er der i 2002 sat en rekort med 35 l på en time. Da man selv kun skal bruge det få dage om året, kan man låne eller leje det ud til andre haveejere. Prisen er fra godt 4000 kr og opefter. Flere steder i landet kan man allerede leje sig til pressekapacitet – se nedenfor.

De revne æbler fra frugtmøllen er klar til at blive presset. Æblefest i Valby i 2010. Foto: Lene Haubroe

Børn er vilde med at være med til at presse most af æbler. Æblefest i Valby i 2010. Foto: Lene Haubroe

Kan beskadigede æbler bruges?

Inden man presser sine nedfaldsæbler, skal de vaskes, og man skal overveje, om hvert enkelt æble er ok til most, da beskadigede æbler med råd og mugangreb kan indeholde svampegiften patulin. Hvis der er orm i æblerne, kan der være mugangreb inde i æblerne. Stødpletter, som er friske og ikke er begyndt at udvikle råd, kan man nøjes med at skære godt og grundigt væk. Dette gælder kun for æbler, andre frugter som f.eks. pærer trænger patulin ud i hele frugten.

Læs mere i Fødevarestyrelsens artikel Undgå svampegiften patulin i æble- og pæresaft.

Nedfaldsæbler

Synd og skam at æbler får lov til at rådne op. Man kan presse dejlig most af sine nedfaldne æbler, men det skal gøres, når de er nynedfaldne, og inden der kommer rådangreb. Foto: Karna Maj

Cider af æblemosten

Hvis man først har masser af friskpresset æblesaft af godt modne æbler, har man muligheden for at fremstille sin egen cider. Cider er en frisk og naturlig drik, som traditionelt laves i de dele af Nordeuropa og Nordamerika, hvor man har omfattende æbledyrkning. Da æbler indeholder mindre sukker end druer, vil en naturlig cider holde en alkoholprocent på mellem 2 og 6 procent. Cider fremstilles på vinballon med gærlås ved at tilsætte lidt sukker og evt. vingær. Den færdige cider skal opbevares ved maks. 5–10° C eller tilsættes svovl.

Når mosten gæres til cider, ødelægges evt. indhold af svamegiften patulin.

Vi ses til Høstfesten d. 1. oktober!

-hvor vi som sædvanligt står klar med kværn og presse kl. 10-16

Hilsen Vesterled og Bakkevang

(-og Moster Kim 😉 )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.